Køge Bugt Stenrev
Genopretning af livet under havoverfladen
Køge Bugt Stenrev er en frivillig forening der arbejder for etablering og vedligeholdelse af stenrev i Køge Bugt, inklusiv finansiering, forundersøgelser, vedligeholdelse, ansøgninger og aftaler med myndigheder og samarbejdspartnere. Projektet blev påbegyndt i juni 2020.
- Øge udbredelsen af tangplanter og ålegræs til gavn for biodiversiteten, vandkvalitet og kystsikring, da disse optager næring fra vandet, giver husly og samtidig holder på sandbunden.
- Give forbedrede yngle- og opvækstmuligheder til gavn for fisk og bunddyr, i det stenrevet udgør skjule- og levesteder for dyrelivet.
- Fremme den rekreative brug af Køge Bugt ved forbedret badevand og muligheder for fiskeri, snorkling og dykkeroplevelser, idet revene giver anledning til flere fisk og andre livsformer.
- Give gode muligheder for forskning og formidling af Danmarks marinbiologi og blå biomasse.
Støt os via MobilePay: 443070
Strandgreven
– et formidlingsrev
De nutidige planer for stenrevet Strandgreven består i etableringen af et rev på en vanddybde af 3-4 meter nær kysten ved Mosede fort. Strandgreven konstrueres mellem de to høfder der allerede findes på stranden. Strandgreven er opkaldt efter et danskt fragtskibe, som i 1930’erne sejlede passagerer mellem Køge og København.
Klintekongen
– en dykkebane på 10m
Stenrevet Klintekongen skal placeres på dybere vand, omtrent 10m, og derved være til gavn for de arter der trives på større dybder end i de kystnære vande. Stenrevet vil blive etableret ca. 1 sømil fra Mosede havn. Samtidig vil dette rev kunne fungere som en dykkerbane, som kan besøges af interesserede fritidsdykkere, og af de lokale dykkerforeninger, da rev på sådanne dybder er efterspurgte af de som dykker i de danske farvande.
Stenrevet Ishøj Fyrsten
I samarbejde med Ishøj Naturcenter arbejder vi på at etablere et kystnært stenrev, Ishøj Fyrsten, i bugten uden for Ishøj havn og strandpark. Det er tiltænkt, at Ishøj Fyrsten skal fungere som et formidlingsrev.
Hvorfor
"gen-etablering?"
De naturlige danske stenrev blev skabt af de sten der blev bragt hertil under den seneste istid. Årtiers stenfiskeri efter store sten i de danske farvande har resulteret i, at store områder af naturligt forekomne stenrev på lavt vand fundet i de kystnære områder (<10m) er blevet ødelagt, og derved er forsvundet gennem tiden….
Vi oplever stor interesse for vores forening, og takker alle vores medlemmer, sponsorere, samarbejdspartnere samt for den lokalpolitiske opbakning vi har fået fra de tilstødende kommuner, som bidrager til arbejdet med at udbrede vores budskaber og processen med etablering af stenrevene i bugten. Find mere om støtterne her.